fizmati.lv forums

Pilnā versija: Arhimeda spēks
Jūs pašlaik aplūkojat satura saīsināto versiju. Skatīt pilno versiju ar atbilstošu noformējumu.
Kāpēc sālsūdenī jēla ola uzpeld, bet vārīta nē (ne tilpums, ne masa teorētiski vārīšanas procesā nemainās, vai ne?)?
Pieļauju ka tas saistīts ar gaisa daudzumu olā. Olsa čaumala ir poraina (lai cālīts nenosmok pirms nonācis uz grilla). Pavisam svaiga ola arī sālsūdenī nepeldēs jo sākumā gaiss pamazāk. Jo ilgāk ola stāv jo vairāk gaisa sakrājas tajā un tā sāk peldēt. Kas attiecas uz vārīšanu - pieļauju ka vārīšanās procesā gaiss no olas izdalās. Tāpat pieļauju ka esmu sarakstijis muļķības no kurām tev nekāda labuma.
Nemaz neesmu pārliecināts, ka masa nemainās. Jo olas masas blīvums noteikti mainās, kad fizikālais ūdens iešujas olbaltuma denaturalizētās/polimerizētās molekulas sastāvā. Ķīmiski tak olbaltums un dzeltenums ir mainījies vārot. Otrkārt, pamani vārītas olas čaumalā pupas lieluma burbulīti, parasti tur iekļūst ūdens, tajā nav olas masas.Treškārt, cauri čaumalai brīvi difundē gaiss ārā un ūdens iekšā.
Bet ja tas ir ļoti nopietns jautājums, atgādināšu, eksistē tāds Goooooooooooooooogle.
Atsauces saites