borzovs
Member

Ziņojumi: 50
Pievienojās: Mar 2007
Reputācija: 2
|
RE: Strods
Ēriks Klotiņš rakstīja:... tad kādēļ tajās netiek iztirzāti jautājumi par to kāpēc dažs labs pasniedzējs ir vēl slinkāks par "vidējo studentu"..
Vispirms es gribētu izteikt atzinību Ērikam Klotiņam un vēl tiem dažiem, kuri piedalās Forumos, neslēpjoties aiz pseidonīmiem.
Par to "dažu labu pasniedzēju" gan gribētos uzzināt (ne obligāti Forumā) konkrēti. Kad februārī ieskatījos studentu anketēšanas rezultātos, biju patiesi izbrīnīts, ka no tiem izriet - pasniedzēji ir vai nu labi vai ļoti labi. Man pat grūti tam noticēt, bet skaitļi ir spītīga lieta. Šādi rezultāti bija arī tiem pasniedzējiem, par kuriem man ir nākuši žēloties.
Rezultātu par pavasara semestri man vēl nav.
Juris Borzovs
eziitiss rakstīja:Arii studiju programmu vajadzeetu nopietni paarstraadaat, jo patreiz tajaa veel ir ļoti daudz veesturisku nejedzību, kaut vai tas ko minēja Kirils. Laikaa, kad studiju programmaa tiek piesauktas specializācijas, tik un taa tiek sagatavoti programmeetaaji, lai gan darba tirguu ir ļoti liels pieprasījums arī ne-programmeetaajiem.
1. Studiju programmas pēdējo reizi tika pārstrādātas 2005.-2007.gadā.
2. Kas ir tās vēsturiskā nejēdzības? Esmu laikam kaut ko palaidis garām. Neviens Kirils gan nav man par tām teicis.
3. Par kādiem 'ne-programmētājiem" ir runa? Protams, DN nevar un nevarēs pārklāt pilnīgi visu un visus. Piemēram, mēs negatavojamies (ja vien mūs neaicinās) mācīt fiziķus, ķīmiķus, biologus u.tml., kā pielietot datorus viņu jomā.
4. Dīvaini, ka datoriķim nepieciešama īpaša tastatūra, lai rakstītu latviski ar diakritiskām zīmēm.
Juris Borzovs
Fanglon rakstīja:Runājot par studiju kvalitāti, vai nav iespējams ieviest kādus papildus kursus, kurus studenti ar velmi mācīties varētu apmeklēt un iegūt dziļākas zināšanas? Kaut arī tas neatrisinās pašreizējo problēmu, bet tādejādi vidējais students tiek cauri vielai, bet tiem, kas grib macīties tiek dota iespēja.
p.s. Viennozīmīgi atbalstu studiju prasību celšanu.
Par šo esam domājuši un no rudens piedāvāsim papildiespējas.
Jāsaka gan, ka līdz šim padziļinātie kursi ir miruši dabīgā nāvē, jo uz tiem piesakās 2, 1 vai neviens.
p.s. Cik domu biedru Jums ir?
Juris Borzovs
Guntis Šmaukstelis rakstīja:Strodu noteikti vajadzētu, lai uzturētu līmeni un liktu kaut cik "izbraucējiem" mācīties. Protams, viņam ir savas īpatnības, kuras man nepatīk un nepatīk varbūt daudziem citiem studentiem, bet visā visumā viņš vielu iemāca un ir motivācija iet uz lekcijām nevis kā tas pats Ikaunieks (no kura studenti nez kādēļ baidās), pie kura var bik pamācīties iepriekšējā vakarā pirms kontroldarba nemaz neispringstot (neejot uz lekcijām un nemācoties) visu semestri.
Ceru, ka tas nav no personīgās pieredzes?
Neiet uz lekcijām un nemācīties ir katra privāta darīšana, tomēr studēt nozīmē arī studēt patstāvīgi vairāk nekā pusi no visa laika. Prof. Ikaunieks noteikti varētu ieteikt labas grāmatas patstāvīgām padziļinātām studijām. Galu galā Universitāte studentam iedos tik, cik viņš gribēs un spēs ņemt pretī. Piemēru tam ir daudz.
Juris Borzovs
Ēriks Klotiņš rakstīja:Tas, vai Fizmatu datoriķi būs augstākā līmeņa studiju programma, uz kuru dodas olimpiāžu uzvarētāji un studenti ar augstu motivāciju mācīties, ir tieši atkarīgs no Borzova & Co..
Šogad 1 vai 2 bakalaura darbi netika aizstāvēti, jo tika atzīti par plaģiātiem. Vēl daudz vairāk tika aizstāvēti uz 4-5, jo recenzijā tika norādīts, ka tas ir copy-paste darbs, taču komisija aiz žēlastības ielika kaut kādu vērtējumu. Cik man ir zināms, tad tik slikta bakalaura darbu kvalitāte sen nav bijusi redzēta..
Saliekot to visu kopa sanāk, ka datoriķu līmenis tiek ar katru gadu pazemināts?!
1. Ko ieteiksiet man darīt, lai olimpiāžu uzvarētājus un studentus ar augstu motivāciju dabūt uz DN? Vispārīga atbilde neder. Kā liecina šīgada reflektantu aptauja, kas pavīdēja presē, primārais izvēles parametrs ir sagaidāmā alga pēc absolvēšanas.
2. Neviens bakalaura darbs par plaģiātu atzīts netika. Daži autori gan iepriekš tika brīdināti, ka aizstāvoties viņiem tiks uzdoti ar šo aspektu saistīti jautājumi, un viņi izvēlējās neierasties. No kurienes Jums informācija, ka šīgada noslēguma darbi būtu sliktāki par iepriekšējo gadu? Ne recenzenti, ne komisijas neko tādu nav secinājušas. Nav labi izplatīt apgalvojumus, kurus tiesā būtu neiespējami pamatot.
3. Īsa atbilde - nē.
Juris Borzovs
eziitiss rakstīja:Ar to reprezentatiivo viedokli nav nemaz tik vienkaarshi, jo, lai taadu ieguutu ir nepiecieshams kaads "vadiitaajs/autoritaate", kas sho procesu ievirza, noved liidz beigaam. Jaatziist arii tas, ka patreiz FMF SP iesaistaas driizaak cilveeki, kas tiecas uz popolaritaati, kaa arii tie kas grib draugu lokaa "patuseet" (par laimi ir arī izņēmumi, bet tie, diemzeel ir paaraak "klusi", lai kaut ko reaali izdariitu).
Kaadeel shaada situaacija ir izveidojusies? Vienkaarshi - Latvijas apstaakļos cilveeki, kas ir speejiigi kaut ko virziit uz priekshu ir iesliigushi savos darbos liidz ausiim un citam nekam iisti laiks nepietiek un ar to ir jaareekinaas.
Buutiibaa ir cilveeki, kas labpraat daliitos savaas idejaas, pulceetu liidziigi domaajoshus utt, lai celtu studiju kvalitaati, bet:
1. Šiem cilveekiem noteikti nebuus laiks, lai nodarbotos ar nepiecieshamajiem pasaakumiem, lai iekluutu DatZ SP (Vispaar tas ir vajadziigs ?)
2. Vai shiim te aktivitaateem buus arii kaads reaals rezultaats, vai viss paliks pie atbildes "Jaa" un apstaasies pie birokraatiskaa sliekšņa.
Tas jau ir tas, kāpēc es saku, ka FMF SP vismaz pēdējie divi sasaukumi praktiski nemaz nenodarbojas ar akadēmiskiem jautājumiem. Jāvaicā, kas ir tas primārais, kā dēļ studenti ziedo savas dzīves labākos gadus? Patusēt jau var arī citviet (tas nenozīmē, ka es būtu pret izklaidi vispār).
Ja turpat vai tūkstoš datorikas studentu vidū nevar sameklēt dažus desmitus, kuri daļu laika veltītu šajā pavedienā skartajiem jautājumiem, nu jā, tad ir vairāk nekā skumji. Kā savulaik mēdza teikt FMF un LU studentu līderis Zigurds Vaivods ar iesauku Krabis - "Man nolaižas viss, kas var nolaisties".
Juris Borzovs
mita rakstīja:Es piekrītu tomaac (http://fizmati.lv/forums/showthread.php?...#pid23636) viedoklim.
Jārēķinās ar ļoti daudziem faktoriem, lai manuprāt varētu šodien runāt par studiju kvalitāti un līmeni:
1. Kādā līmenī šobrīd ir vidējā izglītība?
Vai pastāv iespēja kaut kur iegūt datus par iestāšanās kritērijiem mūsu studiju programmā un to vidējām vērtībām pa gadiem, piemēram, sākot ar 2002. gadu vai varbūt pat agrāk.
Ja kritēriju vidējai vērtībai ir tendence samazināties, tad ir dabiski, ka universitātes prasības gadu no gada sāk likties par augstām...
Attiecīgi problēma ir arī sagatavotības līmenī pirms universitātes.
2. Cik daudzi no studējošajiem un ar kuru studiju gadu jau strādā? Vai strādā pilnu slodzi?
Ja pastāv iespēja atrast labu (attiecīgi katra prasībām atbilstošu) pat bez diploma un tikai ar studējošā statusu, tad gluži dabiski samazinās vēlme kaut ko iemācīties, bet vienīgais mērķis ir tikai iegūt 'papīru' ar nosaukumu diploms. Reizēm pat šis mērķis pazūd un izvēle par labu krīt darbam, nevis mācībām.
3. Vai darba devēji motivē iegūt diplomus?
Šeit būtu interesanti uzzināt, vai ir kādi kuri savu tagadējo darbu ir ieguvuši tikai ar to faktu, ka viņiem ir diploms, nevis ar faktu, ka viņi ir studējošo statusā vai viņiem ir pieredze attiecīgajā jomā? Cik daudzi pēc tam ir pabeiguši studijas, lai tikai saglabātu darba vietu? Vai darba devējs palielina algu, ja darbinieks attiecīgi iegūst grādu? Pie tam, ja darba devēji apskatās diplomu, vai - pēta atzīmes?
4. Cik motivējoši un motivēti ir pasniedzēji?
Es ticu, ka viegli nav tikai studentiem, bet arī - pasniedzējiem, kuri nereti apvieno pasniegšanu ar pastāvīgo (iespējams pat labāku) darbu, kas arī prasa daudz laika. Viņiem tad arī attiecīgi nav pietiekoši daudz laika, lai sagatavotos lekcijām un izvirzītu augstas prasības kursa nokārtošanai.
Par pārējo...
- Par papildus kursiem - es domāju, ka šo funkciju labi pilda specsemināri (ja tādi vēl eksistē).
- Par anketām - jā, diemžēl arī es tās nopietni neuztveru, parasti, kad kaut kas tiek veiksmīgi pabeigts, it īpaši, ja tas ir bijis sarežģīts un grūts, tad šķiet, ka labāk atstāt visu, kā tas ir, un novērtēt visu labi/vidēji. Iespējams anketas vajadzētu pārstrādāt vai mēģināt mainīt attieksmi pret tām. Pagaidām tā bieži vien ir tāda birokrātiska formalitāte katra kursa noslēgumā.
- Par apmaiņas programmām - manuprāt to vajadzētu popularizēt, tā ir iespēja studēt ārzemēs, kur ir stipendija un iespēja nestrādāt.
- Par pētniecības iespējām/projektiem - vai pastāv iespējas attīstīt tādus, kur studentiem, kuri tajos piedalītos, arī kaut ko maksātu, lai šī samaksa + studejošā kredīts/stipendija nodrošinātu normālu iztiku un studentam nevajadzētu strādāt pilnu slodzi kaut kur citur (ārpus universitātes)? Tādā veidā students arī varētu pielietot savas zināšanas praksē, nevis tikai zināt teoriju, kas arī varētu būt papildmotivācija.
1. Datus var dabūt.
2. No otrā kursa praktiski visi, turklāt daudzi pilnā slodzē. Tā ir milzīga problēma. kuru bez apmēram Ls 150 mēnesī lielām valsts stipendijām ko piešķirtu visiem sekmīgiem studentiem, atrisināt manuprāt nevar.
3. Cik zinu, reti.
4. Pasniedzēji nu jau gandrīz visi ir izvēlējušies, kur strādāt pilnu slodzi, bet kur - daļslodzi. Piemēram, man ārpus LU ir 15 stundas nedēļā, bet profesoram Strodam - 40.
- tā ir, bet būs arī citas iespējas;
- ja varat piedāvāt labāku atgriezenisko saiti, lūdzu, piedāvājiet; bez zināmas birokrātijas strukturētu viedokli uzzināt diezinvai ir iespējams;
- rietumvalstu augstskolās studenti sīvi konkurē par apmaiņas studiju vietām, pie mums tik tikko sameklējam, lai aizpildītu piedāvātās nedaudzās vietas; kas te, kāds bērnudārzs, kur nepieciešamas aukles?
- pētniecības iespējas ir, bet pamatā maģistrantiem un doktorantiem; ir tomēr nepieciešama attiecīga pietiekami augsta sagatavotība.
Juris Borzovs
|
|