Rakstīt ziņojumu 
 
Pavediena vērtējums:
  • 0 balsis - 0 vidējais
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux-LinPus probza
Autors Ziņa
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #1
Linux-LinPus probza
Eu, vai kādam nav kāda ideja kā man izvairīties no totālas pārinstalēšanas savam Acer Aspire One kas fabrikā preinstalēts uz Fedora 8 mini-versiju kas saucas Linux-LinPus. Tai izvēlnē nav ne lietuviešu ne Latviešu valodas un sekojoši arī burti ņaffff. Varētu jau uzlikt Ubuntu vai kautvai XP Windozi, bet te tak viss salikts, viss iet, un dēļ viena štrunta tādu darbu darīt....
Standarta tūlis šajā jomā (Gūgulis) ir tūplī, jo visā pasaulē meklējums uzrāda divus saitus, kuros vienīgā vērtīgā padoma sāls ir `vecīt pārkompilē kerneli`. Pats Linpus homepage jau nedēļu kopš zemestrīces ķinīzerijā ir `not found`. Divi Linpusistu forum sites prasa - what are hell those latvian letters so different from NORMAL letters - just avoid those different or put `em into pussy Smile). Padoms skaists bet grūti izpildāms - nacionālais pašlepnums traucē Smile)
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 10.09.2008 22:55 Obsis.)
10.09.2008 22:52
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
bubu Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 469
Pievienojās: Aug 2006
Reputācija: 8
Ziņojums: #2
RE: Linux-LinPus probza
Man šķiet, ka pilnīgi pietiktos X logu konfigurācijas failā "InputDevice" sekcijā uzlikt/nomainīt XkbLayout'u. Tam jāizskatās apmēram šādi:
Kods:
Section "InputDevice"
    ...
    Option      "XkbLayout"  "lv"
EndSection
"lv" (lv burti ar labo Alt) vietā var likt arī "lva" (lv burti ar apstrofu ') vai "lvt" (lv burti ar tildi ~).
Protams, pēc tam vajag pārstartēt X logus.
10.09.2008 23:37
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #3
RE: Linux-LinPus probza
Cienījamais BuBu:

tāda X-logi šai distribūcijai NAV NAV NAV Linpusā.

Bet neskatoties uz to, ka nemaz nav tik viegli tikt iekšā root~ā (izrādās pavisam vienkārši - tas ir no~hidden~ots), izdevās to at~hide~ot, un pēc krietnas urķēšanās atradu mapē .scim folderī `user-tables` kas satur visas esošās valodas burtu izvietojumus. Nu tad pajēmu čehu failu, nokopēju, izmainīju nosaukumu uz latv.bin un saliku no linuxiskā Word~a insertētos simbolus ar pareizo paskatu to čehu burtu vietā.

Diemžēl grafiskajā izvēlnē man fails tikuntā neparādās. KUR GAN vēl bija jāpasaka, ka tāds eksistē - kā pa miglu mana dzīve iet.
Failā gan ir saite uz ņēkiju bilžu formāta failu katrai valodai savu, diemžēl uzdota tāda adrese, kādas kompī NAV, NAV, NAV. Ka tik nav kāds otrā līmeņa hiddenojums nepamanīts.

Vēl vairāk, arī ieliekot valodu kādu no esošām, dutch, danish, chech utt kam tagad redzu kurš šortkats kuru specburtu nozīmē - bet.... tie burti, (aiz kājas!) ARĪ nestrādā.

Veikala serviscentrs paziņoja, ka viņi par programmapgāda defektiem atbildību nenes, vien par dzelžiem. Un vēl nevienam linpusam viņiem latviešu valodu vēl iepūst iekšā neesot izdevies. Hē, hē. Būs laikam jāuzrīda valodas inspekcija, neliels blats tur bikuci iņvaid. Bet pagaidīšu vēl pāris dienas, tad atnākšot no atvaļinājuma tāds Aigars tur vietējais kumīrs Linuksa jautājumos, ja tas nepalīdzēs, tad gan kļūšu pavisam nīgrs.

Ak jā, lai saprastu Linpus struktūru (CERĪBĀ, KA TE KĀDS VARBŪT VAR ATPAZĪT KĀDU UN IZSKAIDROT TĀ JĒGU), varu uzskaitīt esošos Core folderus:
.ACS
.adobe
.AME /cache
.chewing
.config /dbus
.fontconfig (sorry, bet vietējais notepads/mousepad to nespēj izlasīt, rādās vien augļu mušiņas)
.gconfig
.gconfd
.gnome2
.gnome2_private
.gstreamer-0.10
.gsynaptics
.kde
.lgames
.local
.macromedia
.mcop
.mozilla
.openoffice.org2.0
.PIMDS
.purple
.qt
.scim
.themes
.thumbnails
.ucview
.unicap
.update-notifier
.vidaim (cerams šis neiekasē nodokļus pēc VID mērķiem/revolucionārās sirdsapziņasSmile)
.bash_logout
.bash_profile
.bashrc
.DCOPserver_localhost_:0
.DCOPserver_localhost__0
.esd_auth
.gcalculator
.gtk-bookmarks
.gtkrc-2.0
.ICEauthority
.mcoprc
.recently-used
.xbel
.viminfo
.XKHkeys
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 13.09.2008 23:20 Obsis.)
13.09.2008 23:16
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
bubu Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 469
Pievienojās: Aug 2006
Reputācija: 8
Ziņojums: #4
RE: Linux-LinPus probza
Šitie nosaukumu vairāk izskatās pēc failiem un folderiem tavā home direktorijā. Tb tie satur dažādu aplikāciju uzstādījumus līdzīgi kā C:\Documents and Settings\<username>\Application Data folderis zem Windows'a. Respektīvi - uz šiem folderiem nav jāskatās. Ar tiem tu neko nenokonfigurēsi.
Jāskatās ir root folderī /
Tur būtu jābūt /etc folderiem. Tas tur ir praktiski jebkurā linux distribūcijā (es personīgi nezinu tādu, kurā tāds nebūtu).
Tu saki "tāda X-logi šai distribūcijai NAV NAV NAV Linpusā." - ko tas nozīmē? Ka tur viss ir konsolē only? Tad tev jāsauc palīgā būs Kirils. Par konsoles konfigurēšanu man mazs priekšstats.
Man jau kautkā neticās, ka mūsdienu linux distributīvam ar grafisko interfeisu nebūtu xlogi... Saki, ko tev izdrukā komanda
Kods:
ls /etc/X11/
?
13.09.2008 23:46
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #5
RE: Linux-LinPus probza
RE:""Saki, ko tev izdrukā komanda>>>""
NAV NAV NAV tāda komandu salikšanas loga. PRINCIPĀ nepastāv iespēja palaist jebkādu komandu. Tieši tas ir iemesls, kāpēc ražotāja autorizētais pārstāvis pilnīgi neko nevarēja palīdzēt. Un tas ir iemesls, kāpēc pirmais man zināmais Linux kumīrs (kas pārzina visus linuksus visa mūža garumā), kam prasīju padomu, divas stundas nomocījās un tā arī nesaprata, kā aktivizēt komandrindu.
Taču nokopēju dāņu failu, nomainīju saturu ar sev tīkamu izkārtojumu, un caur INSTALL iedabūju kaut kur, kur sistēma pati to iebāza. Rezultātā kopš šorīta nu burti IR IR IR, tikai katru reizi startējoties jāspiež Ctrl+Alt+z ko es ieliku par atļauto šortkatu valodas aktivizēšanai. Jo izvēlnē tā tikuntā neparādījās. Lai vai kā, šobrīd par 80% viss strādā, ja tās trīs pogas atceras nospiest. Moš kaut kur atrodas kas līdzīgs Windozes startup eksekutīvam, piemēram bash.

Vārdu sakot, ja nu kādam vēl ir līdzīga probza kā man, tad lai arī ne elegantu bet tomēr palīdzošu risinājumu varu iedot.
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 14.09.2008 15:44 Obsis.)
14.09.2008 15:39
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
bubu Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 469
Pievienojās: Aug 2006
Reputācija: 8
Ziņojums: #6
RE: Linux-LinPus probza
"komandu salikšanas logs" kas kas kas tas tas tas ir ir ir?
Es tev to komandru konsolē prasīju iedrukāt.
14.09.2008 16:10
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #7
RE: Linux-LinPus probza
Komandu konsoles nav, līdz ar to arī nav ne mazākās iespējas jelko jelkaut kur iedrukāt, ja neskaita Wordu un Exceli (saucas mazliet savādāk bet nekāda starpība).

Vispār viss kas ir, tas ir četri logi ar izvēlnēm uz video, foto, mjuzīķi vai dokumentiem (apmēram tā, it kā viss dators sastāvētu no vienas vienīgas Windowiskās MyDocuments un nekā cita), un atsevišķa poga ar izeju uz personal preferences (kur var dažām ielikt ķeksīšus un ne vairāk, un arī tad ne visām lietām, dažas var tikai paskatīties kādas ir un ne kripatu vairāk, piemēram videokartei - kuru tāpēc nevaru pielāgot TV uz 50 Hz esošo 60 Hz vietā manam VGA->RCA pārveidotājam, respektīvi, videofilmas uz TV man nebūs, varēs tikai uz VGA projektora lūrēt).

Vienīgā iespēja ielauzties kompī ir iespraust ārējo disku, un tad parādās dialogs, kurā var apstiprināt vai noliegt diska lasīšanu, tā jānoliedz un TUR dialoga logā var ierakstīt slashslash vai slashslashslash UN TAD var ieraudzīt ārējā diska vietā iekšējā diska patieso saturu, ja vien ielikts ķeksītis opcijās show hidden. N E K Ā D I citi logi vai parastie šortkati nav.

Dīvains gan tāds neredzamais Thunar~s. Un vēl baisi gudrs skaitoties (skat Wikipedia). Mans priekšstats tagad par to ne labāks kā par seno vikingu kara cirvi - galvas var šķaidīt ka plakšķ, bet smalkuma nav pat ne verstes attālumā. Rīkiem tak jābūt regulējamiem nevis bāc zvēliens un visi beigti kā plaušas.

Vispār baisa štuka tāds Linpussy ™, ārpusē smuki uzpulēts, bet tiklīdz iekšā tā gluži kā kā melnā caurumā. Kaut ar zobiem; nokost un izspļaut. Var jau būt nāksies spļaut. Bet ja tiktu klāt izvēlnēm, tad mana pirmā iepazīšanās ar Linux nemaz nebūtu tik negatīva, ja jau pašam izdevās uzkompilēt latviešu klavieri - windozē kas tāds pat sapņos nerādītos... Moš pamēģināt Ubuntu??
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 15.09.2008 13:20 Obsis.)
15.09.2008 13:11
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
purawskis Atslēdzies
Junior Member
**

Ziņojumi: 1
Pievienojās: Sep 2008
Reputācija: 0
Ziņojums: #8
RE: Linux-LinPus probza
Bla, bla, bla...
Šis tev varētu palīdzēt. Visizsmeļošākais tur šķiet piektais posts.
15.09.2008 15:02
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #9
RE: Linux-LinPus probza
Thnks pan Purawski, bet nule pusdienu noracies pa LinPussy forumiem atradu kreptīgi elegantāku risinājumu. Esmu tik dusmīgs uz ražotāju, ka tālākie pāris teikumi nav ierakstīti instruction book~ā ka aš bail.

Tālākais domāts tiem nabaga 10 000 jaunā produktu lietotājiem LV, kas iepirks pārējos šos verķus.

Tātad: pie komandrindas var tikt ar Alt+F2

Bet pie instalēšanas un URRAA!! instalēto programmu palaišanas izvēlnes tiek klāt to vienu reizi mūžā aktivizējot (nez tikai kāda hrena pēc tā nav aktivizēta jau no dzimšanas).

Aktivizē tā:
meklē izvēlnē My Documents--> File --> Terminals
tajā raksta nepārejot jaunā rindā sekojošo:
xfce-setting-show
Kad jaunā izvēlne parādās, tajā sameklē ikonu Desktop-->Behavior-->show at right click
Nu beidzot kompis izskatās kā pie baltajiem cilvēkiem.

Instalēšana un deinstalēšana sākot ar šo brīdi atrodas System-->Add/remove software
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 15.09.2008 19:07 Obsis.)
15.09.2008 19:05
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
BlackJack Atslēdzies
Member
***

Ziņojumi: 53
Pievienojās: Sep 2007
Reputācija: 1
Ziņojums: #10
RE: Linux-LinPus probza
Viss kas Tev vajadzīgs: http://www.aspireoneuser.com/forum/viewforum.php?f=17

Vispār, varu silti ieteikt arī citiem Aspire One, Linpus nav ne vainas, un protams var jau ari likt virsu Ubuntu, XP utt.
16.09.2008 22:13
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #11
RE: Linux-LinPus probza
BlackJack - 100% piekrītu par Aspire noderīgumu dzīvē - 1 GB RAM ir pārliecinoši kaut ne ideāli un 120 GB HDD ir tāpat neslikti, kaut ja būtu, spētu arī piegāzt 10 un 100 reizes lielākus cietņus. Un tie nepilnie 2 GHz arī ir gana labi, un bremzē tikpat kā nemaz. Un cena ir fantastiska. Un svars. Un ērtības. Baterija ir drusku par švaku. Jo tajā laikā jāpagūst nokļūt pie tīkla. Un Linpus arī nav ne vainas, DROŠVIEN, ja jūties spēcīgs Linuxists. Es piedzimu DOS ērā, tāpēc ilgu laiku brīnējos, ko tie āksti neņem un nenosper Windozi. Un tagad godbijīgi atzīstu savu kļūdu šajā jomā.
BET par UBUNTU Tevis pieminētais forums apgalvo, kā NESAVIETOJAMU ar Aspire - un stāv uzskaitīti divi duči funkcionalitātes, kas principā nespēs strādāt tā mazbudžeta dzelžu dēļ. Var likt Fedoru. Un tas ir tikai mazākais no trim ļoti sakarīgiem forumiem, diemžēl manu problēmu tā īsti neapskatīja neviens.

Protams verķis nav domāts diži garu palagu rakstīšanai (ekrāns ta mazs), bet gan gatavu veikumu parādīšanai visvisādās prezentācijās - vot pieslēdz pie prodžektora un rādi savu prodžektu vai kādu šausmenīti videoierakstā. Šodien iedabūju pāris kodekus un atdzīvojās filmu rādīklis. Tā filma kuru klasiskuma dēļ rādīju atomfizikas beigās kā viss sprāgst un lokās atomugunīs, kā jau uzņemta piecdesmitajos, ar izšķirtspēju neizcēlās. Vecais laptops knapi vispār to vilka, bet šitais spēj ne tikai tikt līdzi bet pat vēl krietni uzlabot kvalitāti, kad pareizie ķeksīši salikti. Pilnīgi mēms paliku, šī kļuvusi daudz baudāmāka.
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 17.09.2008 23:59 Obsis.)
17.09.2008 23:47
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Mārtiņš Puķītis Atslēdzies
Math
***

Ziņojumi: 161
Pievienojās: Nov 2006
Reputācija: 1
Ziņojums: #12
RE: Linux-LinPus probza
Problēma ne tik sāpīga, bet varbūt kāds var izlīdzēt.
Nopirku Vācijā prtatīvo (Acer extensa 5220), angļu Win (Vista) par laimi man uzlika, bet ar šo pašu valodu (LV rakstīšanai, nevis Windows valoda) tāda kaitinoša situācija:
1. Defaulta valoda tā arī ir palikusi DE (un noņemt nekādi - nepiedāvā tādu izvēli)
2. Arī starp piedāvātajām LV ir tikai variants ar alt lietošanu (bet man jau labak patiktu ')

P.S. Ar datoriem esmu uz "Jūs". Lielāko daļu iepr. postos esošās informācijas man nebija lemts saprast.
19.09.2008 21:38
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 399
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #13
RE: Linux-LinPus probza
Tad Tev M.P. citā foruma sekcijā jāpaganās. Te virsraksts ne tas. Bet probza protams vienkāršāka par vienkāršu.

Pirmais risinājums: install Tilde Tildei eksistē čupučupas ar versijām. Izcilākā ir spēja pasvītrot kļūdaini uzrakstītus vārdus, teikumu gramatiku, komatus, un spēcīga vērdnīca vārdu pa vārdam tulkojumiem. Sākot ar versiju 2007 spēj tulkot jau automātrežīmā veseliem teikumiem un valodas ietver arī krievu, papildus vācu un angļu. Trūkums: apmēram 1 GB noraksti no HDD un 250 MB no RAM. Pēdējais jau ir dažkārt limitējoši.

Otrais risinājums: install WinLat. Nekādas vārdnīcas te nav paredzētas, toties viss iet uz pat samērā veciem dzelžiem, vienīgais kas vajadzīgs ir jebkāda Windoze kā operētāsistēma. Vot par Vistu gan nezinu. Vista vispār ne ar ko nav savietojama un 99,999% programmatūras uz tās neiet un nekad arī neies. Resursu patēriņš - padsmit vai pat mazāk MB HDD un tikpat RAM.

Trešais risinājums: install vienu failiņu kas ar nosaukumu `latviešu burti` atrodams http://www.yy.lv failu krātuvē sekcijā - bieži vajadzīgas programmas, un dažos desmitos KB klaviere atdzīvosies. Tiesa atkal - par savietojamību ar Vistu tev neviens nekad un neko negarantēs. Neesmu gluži pārliecināts pat vai visas Tildes ir savietojamas, kaut arī 2007~āTilde it kā esot.

Būtu mans dators - es Tavā vietā uzliktu WinXP Blue Edition - nesen parādījies iekš Fano.lv
Blue - nozīmē versiju, kurā kaut kad tika atklājies nepatīkams GĻUKS - tā prasa kaut kādu terminu, kam nav saprotama jēga - "ievadiet passwordu"; un šajā Blue versijā šis gļuks ir (pat ļoti) sekmīgi novērsts. Atlikušais Windows veikums tajā ir nevainojams. (Hē, hē).
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 23.09.2008 21:06 Obsis.)
23.09.2008 21:00
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
PeterB Atslēdzies
(._.)
****

Ziņojumi: 287
Pievienojās: Sep 2008
Reputācija: 10
Ziņojums: #14
RE: Linux-LinPus probza
Zāles pret Alt lietošanu jeb Trešais risinājums + pamācība - http://laacz.lv/apostrofs/
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 23.09.2008 21:45 PeterB.)
23.09.2008 21:41
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Unknown_Guy Atslēdzies
Atturībnieks
****

Ziņojumi: 306
Pievienojās: Aug 2006
Reputācija: 2
Ziņojums: #15
RE: Linux-LinPus probza
Kāpēc jāinstalē viss Tildes birojs, ja var uzlikt tikai pianistu?
23.09.2008 23:40
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Rakstīt ziņojumu 


Lēciens uz forumu:



Kontaktifizmati.lvAtgriezties uz augšuAtgriezties pie saturaArhīva skatsRSS sindikācija