(07.02.2010 22:17 )Dr. evel rakstīja: tieshaam savaadi, jo kad luminisceejoshaas vielas atomi absorbee energijas kvantus un elektromni paariet uz augstaakiem energijas liimenjiem. taalaak atgriezoties no tiem uz zemaakiem tie izstaro energijas kvantu, t.i. noteikta garuma gaismas vilni. tad ko sanaak ka absorbeejot noteiktos viljnu garumus, nevar tacu buut ka elektroni zaudee energiju. tas jau nevar buut, jo fotoni tacu savu energiju atdod. ljoti savaads process
Cik tiku testējis, sanāk, ka zvaigznītes beidz spīdēt, ja apgaismo ar visām gaismām, kuru kvantu enerģija ir par mazu. Ja nemaldos, vakar naktī spīdināju arī reizē dzeltenu ar zaļu. Jebkurā gadījumā eksperimenti tiks atkārtoti. Reāli lāzerdiode bija 1064nm. Man ir arī luminiscējošā rokas pulksteņa siksniņa, bet to patumšināt neizdevās.
Ja gadījumā kāds vēlas pats eksperimentēt, efekts būs baudāms, ja gaisma būs diezgan koncentrēta. Man, piemēram, bija 9 dzeltenās LED un gaisma spīdēja kūlī, kura diametrs nepārsniedza centimetru. No zvaigznītes izdzisa aplis 2cm diametrā. Sarkanās un dzeltenās LED var nefiltrēt, lai gan lielāks efekts būs filtrējot (noņemot zilo un violeto nost), zaļās jāfiltrē ir obligāti, citādi nedaudz zvaigznītes sāks spīdēt, no LED nedaudz izstarotās zilās gaismas dēļ. Ar 655nm 5mW lāzerīti arī sanāca, bet ne tik labi kā ar dzeltenajām gaismas diodēm.
PS. Katram filtram ir max pieļaujamais optiskais blīvums, vai kā tur viņu sauc, kas nozīmē, cik spoža gaisma drīkst iziet cauri. Man kārtējo reizi atkal ir filtrs bez papīriem un tagad domāju, vai tas ir daudz, ka pa 7mm diametru iziet 15 LED gaisma (9 dzeltenās un 6 zaļās)? Filtrs vairāk kā pusi man esošās gaismas laiž cauri. Vai nav ko tur lieki saspringt un reāli jāsāk domāt tad, ja impulsu lāzeru gaisma iet cauri? Varbūt kāds var uzmest aptuvenu vērtējumu, cik LED gaisma parasti filtriem skaitās daudz (uz tiem 7mm diametru)? Kas tam filtram var notikt? Ja nekarst, viss kārtībā? Šis gan neizskatās tas gadījums, kad varētu būt par daudz, bet var uznākt vēlme sabāzt vēl kādas LED klāt.