Rakstīt ziņojumu 

Pavediena vērtējums:
  • 0 balsis - 0 vidējais
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tumsā spīdošās zvaigznītes
Autors Ziņa
Aivis Atslēdzies
Member

Ziņojumi: 228
Pievienojās: Apr 2006
Reputācija: 4
Ziņojums: #1
Tumsā spīdošās zvaigznītes
Paeksperimentēju ar zvaigznītēm, kas vispirms jāapgaismo un pēc tam tās tumsā spīd pašas zaļā gaismā. Eksperiments, protams, izdevās, turklāt zvaigznītes nevar uzlādēt ne ar (filtrētu) sarkanu, dzeltenu vai zaļu gaismu. Uzlādēt tās var ar zilu vai violetu LED gaismu. Tas jau tā kā būtu saprotams un jūs gan jau arī esat dzirdējuši par kvantu enerģiju. Smile Dīvainākās sākās pēc tam, kad jau uzlādētas zvaigznītes apgaismoju ar spožu to pašu zarkano, dzelteno un zaļo gaismu. Visos gadījumos apgaismotajā vietā zvaigznītes lādējas ārā. Efekts ir pat ļoti manāms - jau pēc pārdesmit sekundēm apgaismotā vieta ir palikusi pilnīgi tumša. Reiz igaunis man šo triku rādīja ar infrasarkano lāzerdiodi, bet man ir visparastākās LED diodes, tiesa gan ar dzelteno filtru nofiltrēju zilo un violeto gaismu. Kaut kas ir dzirdēts par dzesēšanu ar lāzeru, bet LED gaisma pat polarizēta nav, kur nu vēl koherenta. Kāds var izskaidrot šo efektu? Smile

http://www.2v.lv/exper/
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 07.02.2010 21:08 Aivis.)
07.02.2010 20:46
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Dr. evel Atslēdzies
pasaule buus mana!!!

Ziņojumi: 532
Pievienojās: Dec 2008
Reputācija: 0
Ziņojums: #2
RE: Tumsā spīdošās zvaigznītes
tieshaam savaadi, jo kad luminisceejoshaas vielas atomi absorbee energijas kvantus un elektromni paariet uz augstaakiem energijas liimenjiem. taalaak atgriezoties no tiem uz zemaakiem tie izstaro energijas kvantu, t.i. noteikta garuma gaismas vilni. tad ko sanaak ka absorbeejot noteiktos viljnu garumus, nevar tacu buut ka elektroni zaudee energiju. tas jau nevar buut, jo fotoni tacu savu energiju atdod. ljoti savaads process

Ostins Pauerss mani neapturees!!!
07.02.2010 22:17
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Aivis Atslēdzies
Member

Ziņojums: #3
(07.02.2010 22:17 )Dr. evel rakstīja:  tieshaam savaadi, jo kad luminisceejoshaas vielas atomi absorbee energijas kvantus un elektromni paariet uz augstaakiem energijas liimenjiem. taalaak atgriezoties no tiem uz zemaakiem tie izstaro energijas kvantu, t.i. noteikta garuma gaismas vilni. tad ko sanaak ka absorbeejot noteiktos viljnu garumus, nevar tacu buut ka elektroni zaudee energiju. tas jau nevar buut, jo fotoni tacu savu energiju atdod. ljoti savaads process

Cik tiku testējis, sanāk, ka zvaigznītes beidz spīdēt, ja apgaismo ar visām gaismām, kuru kvantu enerģija ir par mazu. Ja nemaldos, vakar naktī spīdināju arī reizē dzeltenu ar zaļu. Jebkurā gadījumā eksperimenti tiks atkārtoti. Reāli lāzerdiode bija 1064nm. Man ir arī luminiscējošā rokas pulksteņa siksniņa, bet to patumšināt neizdevās.

Ja gadījumā kāds vēlas pats eksperimentēt, efekts būs baudāms, ja gaisma būs diezgan koncentrēta. Man, piemēram, bija 9 dzeltenās LED un gaisma spīdēja kūlī, kura diametrs nepārsniedza centimetru. No zvaigznītes izdzisa aplis 2cm diametrā. Sarkanās un dzeltenās LED var nefiltrēt, lai gan lielāks efekts būs filtrējot (noņemot zilo un violeto nost), zaļās jāfiltrē ir obligāti, citādi nedaudz zvaigznītes sāks spīdēt, no LED nedaudz izstarotās zilās gaismas dēļ. Ar 655nm 5mW lāzerīti arī sanāca, bet ne tik labi kā ar dzeltenajām gaismas diodēm.

PS. Katram filtram ir max pieļaujamais optiskais blīvums, vai kā tur viņu sauc, kas nozīmē, cik spoža gaisma drīkst iziet cauri. Man kārtējo reizi atkal ir filtrs bez papīriem un tagad domāju, vai tas ir daudz, ka pa 7mm diametru iziet 15 LED gaisma (9 dzeltenās un 6 zaļās)? Filtrs vairāk kā pusi man esošās gaismas laiž cauri. Vai nav ko tur lieki saspringt un reāli jāsāk domāt tad, ja impulsu lāzeru gaisma iet cauri? Varbūt kāds var uzmest aptuvenu vērtējumu, cik LED gaisma parasti filtriem skaitās daudz (uz tiem 7mm diametru)? Kas tam filtram var notikt? Ja nekarst, viss kārtībā? Šis gan neizskatās tas gadījums, kad varētu būt par daudz, bet var uznākt vēlme sabāzt vēl kādas LED klāt. Smile

(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 08.02.2010 00:49 Aivis.)
07.02.2010 23:35
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Artūrs C. Atslēdzies
Msc Phys
**

Ziņojumi: 43
Pievienojās: Sep 2006
Reputācija: 0
Ziņojums: #4
vai nevarētu būt, ka Tavas sarkanās LED fotoni šādi inducē pārejas no metastabilā stāvokļa uz kaut kādu enerģētisko stāvokli, no kura elektroni varen veikli pāriet zemākās enerģijas stāvoklī? Iesaku papētīt tumsā spīdošās vielas enerģijas līmeņu diagrammu Wink
Ievēro, ka arī Saule nav nekāds Dieva radīts lāzerītis, un tomēr ar tās gaismu šādas tumsā spīdošās zvaigznītes var "uzlādēt"!
08.02.2010 02:03
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Aivis Atslēdzies
Member

Ziņojums: #5
Patestēju, ka zvaigznīties tiešām var izdzēst ar gaismu, bet pulksteņa siksniņu nu nekādi. Zvaigznītes pašas par sevi izdziest pārdesmit minūšu laikā, bet siksniņa spīd pat vairākas stundas. Varbūt ka zvaigznītes pašas ar savu saļo gaismu "dzesē" sevi ārā, bet šī nepilnība siksniņai ir novērsta? Smile

Jautājums par lēcu un filtru līmēšanu. Līmēšanas jēga ir samazināt virsmu daudzumu un līdz ar to atspulgus. Jāsalīmē divas plakanas virsmas (lēca ar filtru), bet ar ko to darīt?
Pats arī uzzināju atbildi Smile Ir kaut kādi Kalifornijas? sveķi, bet katrā ziņā esmu to pudelīti turējis rokās. Saglabājusies no padomju laikiem un nedaudz vēl palicis. Ir arī modernas versijas - līmes. Ja kādam vajag, pierakstīšu un nosaukšu marku. Pašam gan ticamāk pietiks ar sveķiem un nebūs nekas jāpērk. Smile

(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 22.02.2010 22:05 Aivis.)
17.02.2010 11:43
Rakstīt ziņojumu 

Lēciens uz forumu:

Kontaktifizmati.lvAtgriezties uz augšuAtgriezties pie saturaArhīva skatsRSS sindikācija