Rakstīt ziņojumu 

Pavediena vērtējums:
  • 0 balsis - 0 vidējais
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
par binokulāro redzi
Autors Ziņa
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojumi: 78
Pievienojās: May 2008
Reputācija: 1
Ziņojums: #1
par binokulāro redzi
Sveiki, šo tēmu aizsāku, jo meklēju cilvēkus, kam turpmāk rakstītais varētu interesēt, droši vien jau tos, kas studē optometriju.

Zinu, ka vēl šodien skolā māca, ka, ja bērns neiemācās binokulāro redzi savu pirmo 3 - 4 dzīves gadu laikā, tad to vairs nav iespējams iemācīties.

Taču tā nav. Patiesībā jau tālajos 1900. bija cilvēki, kas to saprata un varēja palīdzēt cilvēkiem, kam šīs binokulārās redzes nav, to iemācīties. Mūsdienās šis temats ir kļuvis kaut mazliet populārāks.

Piemēram, ir zinātnciece Susan Barry, kas ir sarakstījusi grāmatu par to, kā viņa to iemācījas savos 40 gados. Links uz grāmatu Man šī grāmata jau ir un tos, kam interesē, varu pacienāt, lai nav jāpērk. Youtubā meklējot pēc Susan Barry var atrast lekcijas, kur viņa prezentē savu grāmatu un apmēram pārstasta to, ko tur rakstījusi.

Lai šo binokulāro redzi iemācītos ir nepieciešami dažādi treniņi un kā pati Susan raksta, tos vajadzētu veikt pieredzējuša speciālista klātbūtnē. Latvijā, cik man zināms, nav neviena speciālista, kas kaut vai atbalstītu šādu lietu, tāpēc vēršos pie tiem jaunajiem, kas sāk studēt. Ar cerību, ka šī lieta varētu ieinteresēt.

Pats esmu cilvēks, kam nav binokulārās redzes, tāpēc būtu forši atrast kādu, kas mācās par redzi, kas gribētu man palīdzēt.

Jeb kurā gadījumā, aicinu uz diskusiju par šo tēmu!
17.07.2010 13:27
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Uģis Lazdiņš Atslēdzies
Emulators pēc pieprasījuma

Ziņojumi: 220
Pievienojās: Sep 2008
Reputācija: 8
Ziņojums: #2
RE: par binokulāro redzi
Visnotaļ interesanta tēma. Piedod, varbūt tas liksies uzmācīgi, bet pats uzprasījies Very Happy

Ja tu izstiep roku sev priekšā, tu uztver to skatu kā divas izstieptas rokas?

Vai Tu, piemēram, zināji, ka pīļknābji neprot apieties ar šķērēm?
17.07.2010 16:05
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #3
Tas galīgi nav uzmācīgi.

Redzu tikai vienu roku, jo skatos tikai ar vienu aci.
17.07.2010 18:29
ki Atslēdzies
rils

Ziņojumi: 1 055
Pievienojās: Mar 2006
Reputācija: 9
Ziņojums: #4
kas iisti ir binokulaaraa redze un ar ko taa atshkjiraas no parastaas redzes?

[Bilde fizmati.gif]
17.07.2010 23:32
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #5
Principā jau binokulārā redze ir tā parastā redze.

Binokulārā redze nozīmē, ka smadzenes no diviem attēliem, ko redz katra acss uztaisa vienu - 3 dimensionālu.

Savukārt mana redze saucās monukulārā, jo skatos tikai ar vienu vai otru aci, bet ne ar abām reizē.
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 18.07.2010 09:52 kreisais.)
18.07.2010 09:52
Uģis Lazdiņš Atslēdzies

Ziņojums: #6
Hmm, ļoti interesanti. Biju pieļāvis domu, ka smadzenes nevar saformēt 3D attēlu no divām bildēm, tomēr šoreiz stāsts ir par divām veselām acīm, kas kāda iemesla dēļ nevar darboties vienlaicīgi.

Diemžēl, šo iemeslu uzreiz tā iedomāties nevaru.

OK, turpināšu nekaunīgos jautājumus: ko dara otra acs, kamēr viena skatās?

18.07.2010 17:54
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #7
Neko. Smile Nē nu nav īsti tā, ka pilnīgi neko, kaut kas itkā ir redzams - itkā platāk lenķis, bet nu tas ir tikai tik, cik tev, piemēram, skatoties monitorā tu redzi pašā kreisajā vai labajā pusē.

Nu man zināmais binokulārās redzes neizveidošanās iemesls ir šķielēšana, kad smadzenes, lai nerastos dubultošanās, jo tad katra acs redz pa visam kaut ko citu, vnk ignorē vienu no acīm.
18.07.2010 18:30
Uģis Lazdiņš Atslēdzies

Ziņojums: #8
OK, tad tālāk. Kā ir ar kontroli pār to, kura acs ir redzošā? Ja var attīstīt spēju brīvi izvēlēties, ar kuru aci "redzēt", tas varētu būt solis tuvāk binokulārai redzei.

Lai vēlāk neradītu vilšanos - neesmu opto cilvēks, tikai interesents Very Happy

18.07.2010 19:25
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #9
Jā, lielāko ties ir viena dominējošā acs. Tai Susan Barry bija pluss, ka viņai abas acis gan labi redzēja, gan viņa izmantoja viņas abas, aka brīvi varēja izvēlēties.

Taču grāmatā ir arī piemērs, kas vairāk atbilst man, un tieši tā - tam cilvēkam vispirms lika "uztrenēt" vājo aci tā, lai ar abām acīm būtu vienlīdz komfortabli skatīties. Pats pašlaik atrodos šajā stadijā.
18.07.2010 19:46
Aivis Atslēdzies
Member

Ziņojumi: 228
Pievienojās: Apr 2006
Reputācija: 4
Ziņojums: #10
Ar šķielēšanu ir tā, ka viena acs ir pagriezusies uz priekšu kā tam normāli jābūt, bet otra defoltā pagriezta nedaudz uz sāniem, tāpēc neērti uztvert attēlu, jo acs nerāda to apgabalu, pret kuru pagriezta galva. Cilvēks šķībo aci izvēlas nelietot, jo nav ērti un ar laiku smadzenes atslēdz tās grozīšanu un acs paliek arvien šķībāka. Risinājums ir censties piedarbināt šķībās acs muskuļus un tas nav nemaz tik vienkārši. Arī mazs bērns grozīt acis mācās, ja nemaldos, vairākus mēnešus, tikai pieaugušam cilvēkam tas šķiet pašsaprotami. Es esmu astronoms, nevis optometrs un iesaku parunāt ar kādu speciālistu (ārstu) šajā jomā!

http://www.2v.lv/exper/
19.07.2010 10:13
Apskatīt lietotāja interneta adresi Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #11
Nu jā, speciālisti, kurus esmu atradis (imho visi Latvijā esošie) iesaka tikai vienu griezt tos muskulus, kas ir tīra plastiskā operācija, lai tikai izskatītos taisnas acis. Viņi uzskata, ka smadzenēm vairs nevar iemācīt skatīties pareizi. Taču iepriekš minētā grāmata pierāda, ka var gan. Tāpēc ceru atrast kādu optometru, kas būtu ieinteresēts šajā "jaunumā".
19.07.2010 11:56
Blekss Atslēdzies
Senior Member

Ziņojumi: 552
Pievienojās: Aug 2005
Reputācija: 0
Ziņojums: #12
Kad biju maziņš, tad gāju kkādā Jelgavas specializētajā bērnudārzā bērniem ar redzes traucējumiem. Tur populārākais šķielēšanas ārstēšanas veids bija vienkārši aizlīmēt vienu aci (nezinu šķielējošo vai otru, pašam šī problēma nebija). Bet par binokulāro redzi ne sūda gan nezinu...
19.07.2010 12:14
PēterisN Atslēdzies
Junior Member
**

Ziņojumi: 2
Pievienojās: Jul 2010
Ziņojums: #13
Es noskatījos tos youtube video, cik nu viņu tur bija. Tad sanāk tā, ka tie, kam nav binokulārās redzes, visu pasaulē redz tikai divās dimensijās?
19.07.2010 21:00
kreisais Atslēdzies
Member

Ziņojums: #14
Principā, jā! Taču smadzenes iemācēs noteikt attālumu pēc citām pazīmēm un apzinās, ka pasaule ir 3D, nevis 2D, bet principā divās dimensijās, jā.
19.07.2010 21:07
PēterisN Atslēdzies
Junior Member
**

Ziņojumi: 2
Pievienojās: Jul 2010
Ziņojums: #15
Tagad es jūtos tā, it kā kāds man būtu nozadzis vienu dimensiju!!!

Cik zinu, man arī nav binokulārās redzes dēļ vienas vājās acs. Es neredzu 3D filmas, nesaprotu, kas tajās stereogrammās jāredz, bieži nesanāk uzsit pa ripojošu bumbu, kur nu vēl iedegt svecīti.

Vienā video viņa stāstīja, ka pirms viņa ieguva binokulāro redzi, viņa it kā zināja, ka uz zara viena lapa atrodas aiz otras un starp tām ir telpa, bet viņa redz to kā saspiestu attēlu. Es tagad esmu apmulsis. Es sēžu pie galda, kas nedaudz atbīdīts no sienas, un es redzu, ka starp to un sienu ir kaut kāds gaiss. Vai tie ar normālu redzi to redz kaut kā citādāk?

Sanāk, ka mēs redzam pasauli kā 3D spēles (t.i. cik es saprotu, 3D spēles uz datora tiek attēlotas 2D, bet kopš es uzzināju, ka es neredzu 3D, es vairs neko nesaprotu) uz datora?
19.07.2010 21:24
Rakstīt ziņojumu 

Lēciens uz forumu:

Kontaktifizmati.lvAtgriezties uz augšuAtgriezties pie saturaArhīva skatsRSS sindikācija