Rakstīt ziņojumu 
 
Pavediena vērtējums:
  • 0 balsis - 0 vidējais
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arhimeda spēks
Autors Ziņa
mkf Atslēdzies
Junior Member
**

Ziņojumi: 1
Pievienojās: Mar 2015
Reputācija: 0
Ziņojums: #1
Arhimeda spēks
Kāpēc sālsūdenī jēla ola uzpeld, bet vārīta nē (ne tilpums, ne masa teorētiski vārīšanas procesā nemainās, vai ne?)?
18.03.2015 20:45
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Blekss Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 712
Pievienojās: Aug 2005
Reputācija: -2
Ziņojums: #2
RE: Arhimeda spēks
Pieļauju ka tas saistīts ar gaisa daudzumu olā. Olsa čaumala ir poraina (lai cālīts nenosmok pirms nonācis uz grilla). Pavisam svaiga ola arī sālsūdenī nepeldēs jo sākumā gaiss pamazāk. Jo ilgāk ola stāv jo vairāk gaisa sakrājas tajā un tā sāk peldēt. Kas attiecas uz vārīšanu - pieļauju ka vārīšanās procesā gaiss no olas izdalās. Tāpat pieļauju ka esmu sarakstijis muļķības no kurām tev nekāda labuma.
(Šo ziņojumu pēdējo reizi modificēja: 18.03.2015 21:52 Blekss.)
18.03.2015 21:50
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Obsis Atslēdzies
Senior Member
****

Ziņojumi: 390
Pievienojās: May 2007
Reputācija: 12
Ziņojums: #3
RE: Arhimeda spēks
Nemaz neesmu pārliecināts, ka masa nemainās. Jo olas masas blīvums noteikti mainās, kad fizikālais ūdens iešujas olbaltuma denaturalizētās/polimerizētās molekulas sastāvā. Ķīmiski tak olbaltums un dzeltenums ir mainījies vārot. Otrkārt, pamani vārītas olas čaumalā pupas lieluma burbulīti, parasti tur iekļūst ūdens, tajā nav olas masas.Treškārt, cauri čaumalai brīvi difundē gaiss ārā un ūdens iekšā.
Bet ja tas ir ļoti nopietns jautājums, atgādināšu, eksistē tāds Goooooooooooooooogle.
19.04.2015 14:26
Atrast visus šī lietotāja rakstītos ziņojumus Citēt šo ziņu atbildē
Rakstīt ziņojumu 


Lēciens uz forumu:



Kontaktifizmati.lvAtgriezties uz augšuAtgriezties pie saturaArhīva skatsRSS sindikācija