FMOFSP portāls

Izvēlne

Meklēšana

Aptauja

Kā tiec galā ar sesijas stresiem?
Stresa nav!
Eju vakcinēties
Prokrastinēju
Trenēju ķermeni, ne prātu
Netieku :(

Rezultāti

Foto

2011. gada 8. februārī 20:28 

Karstvīnu tests (14)

Tev liekas, ka ziema nu jau ir aiz muguras un aukstums šogad vairs neatgriezīsies? Iespējams, Tev taisnība, bet, pat ja tā, tālākā informācija Tev noteikti var noderēt arī nākamajos gados vai brīžos, kad vienkārši pietrūkst nedaudz siltuma.

Ieejot veikalā, Tevi apžilbina plašais piedāvājumu klāsts un vilinošākas liekas preces ar dzeltenajām cenām? TV reklāmas ir iespaidojušas Tavu viedokli un pats vairs neesi pārliecināts, ko vēlies un kas ir labākais? Mēs nevaram atrisināt visas šīs problēmas, bet vismaz centīsimies atrast karsto dzērienu, kas aukstajos ziemas vakaros ir vissildošākais un gardākais.

Bija pašas decembra beigas, un sesija vēl tikai tuvojās, kad bariņš fizmatu, skaitā virs desmit, pulcējās Zeļļu kojās, lai noteiktu, kurš karstvīns tad ir visgardākais un sildošākais, lai neļautos ziemas aukstumam.

Karstvīnu izvēle, kā izrādījās, Rīgas lielveikalos ir plašāka, kā sākumā varētu domāt. Kā noskaidrojās pētījuma laikā, pat mūsu 12 izpētītās karstās dziras nebūt nav vienīgās Latvijas veikalos pieejamās. Turklāt katra karstvīna iepakojums un apraksts vēsta par to tikai labāko, neatkarīgi no tā, kas īsti ir iekšā. Te nu ir grūti atturēties, necitējot spilgtāko no karstvīnu aprakstiem: "Lielisks karstvīns, pagatavots no sarkanvīna, īpaši atlasītām mellenēm, garšvielu piedevām un augļu ekstrakta.  Uzsildot karstvīnu līdz 65-70°C grādu temperatūrai, ir izjūtama lieliska aromātu buķete, un tiek panākts patiess garšas baudījums. Ieteicams uzsildīt, nenovest līdz vārīšanās temperatūrai. Karstvīnam ir brīnišķīga garša. Ražots Vācijā pēc Kolbermoor pils senajām receptēm. Vienmēr labu kvalitāti garantē pats Franz Stettner.” Kur jūs vēl esat redzējuši tik cildinošu informāciju par produktu? Jāatzīst gan, ka šoreiz vismaz iekšā esošais karstvīns mūsu eksperimentā tiešām tika atzīts kā viens no labākajiem, bet nereti šādi slavinājumi tiek piedēvēti arī ne tik labām lietām.

Lai nu kā, galvenais šī pētījuma mērķis bija uzzināt, ko tad īsti “parastā tauta” jeb šajā gadījumā patērētājs saka par Latvijā pieejamo karstvīnu klāstu. Kā jau minēts, kopā tika testēti 12 karstvīni. Tika vērtēts to vizuālais izskats, garša un smarža gan aukstam, gan karstam, kā arī spēja sasildīt un iepakojuma izskats. Žūrija šoreiz, acīmredzot, bija tiešām barga, jo maksimālās 5 balles nesasniedza neviens no testētajiem dzērieniem, kopvērtējumā arī līdz 4 ballēm netika neviens no tiem, tomēr noskaidrot labākos un sliktākos gan izdevās.

Apkopojot rezultātus, kopvērtējumā labāko TOP 3 izskatās šādi:
1. Heidelbeer Gluhwein
2. Winterwine
3. Christkinde Gluhwein.

Savukārt sliktāko TOP 3 ir sekojošs:
1. Gluhwein
2. Tulipunane Talleke
3. Raum's Heidelbeer Punsch.

Šeit redzama arī diagramma ar visu karstvīnu kopvērtējumiem.



Protams, visticamāk Tevi īsti neinteresē, kā tad vīns vai tā iepakojums izskatās, bet gan tas, kā tas garšo, tāpēc nākamajās diagrammās vari apskatīt tieši to garšu vērtējumus, aukstiem un karstiem esot.



garsa_karstam.JPG

Bet, ja nu tomēr Tevi interesē itin viss, lūk, arī visu vīnu vērtējumu tabula un diagramma.




Interesantu joku ar testētājiem izspēlēja Laura, kas bija uzņēmusies virsvadību par vīnu uzkarsēšanu un ieliešanu tā, lai žūrijai nebūtu ne jausmas, kuru karstvīnu viņi attiecīgajā brīdī bauda. Testam jau tuvojoties uz beigām, visiem kā vīns Nr. 11 tika piedāvāts dzēriens, kas jau iepriekš tika pasniegts kā karstvīns Nr. 2. Lai gan pa sadaļām šo abu vīnu vērtējumi atšķiras, interesanti ievērot, ka to kopvērtējums gan atšķiras tikai par vienu simtdaļu (2.85 un 2.86). Varbūt vērtētājiem tiešām dziļi gēnos ir prasme atpazīt karstvīnus, kas zina?

Tomēr tabulas un diagrammas ir tikai sausi dati, tāpēc dalībnieki tika aicināti arī komentēt noprovētās dziras. Lūk, spilgtākie komentāri:
1. Karstvīns (tiešām tā arī saucas, ražotājs "Rethra Kellerei GmbH") - “ūdeņains”, “cērt degunā, ne pārāk intensīva krāsa”, “smaržo pēc paštaisītā”, “stiprs alkohola aromāts”, “kož mēlē”;
2. Raum's Weihnachts Gluhwein - “aukstam nejūt alkoholu”, “pēc senāka ievārījuma, skābens”, “pēc vecas sulas smird”, “jak”;
3. Srhneedarfen Gluhwein - “nedaudz saldāks, augļu garša”, “atsit alkoholu”, “ļoti ņammīgs”;
4. Glintwine - “cērt nāsī, spirtots”, “ļoti, ļoti labi smaržo pēc krustnagliņām, bet ļoti stiprs, ne pārāk garšīgs”, “spirtots”, “mmm – krutsnagliņas, var dzert tikai aukstu”, “krustnagliņu un spirta smarža”, “daudz krustnagliņu”;
5. Heidelbeeren Gluhwein - “labs”, “garšo”, “garšīgs auksts”, “garšīgs”, “labs”;
6. Raum's Heidelbeer Punsch - “nebija slikts”, “auksts smaržo pēc sarūguša brūkleņu ievārījuma”, “auksts smaržo pēc epoksīda līmes”, “kaut kas vecs, fuj”, “jak2”;
7. Kirsch Gluhwein - “gaišs, ļoti glīts tonis, ķiršu kauliņu garša”, “tāds bāls”, “salīdzinoši garšīgs”;
8. Christkinde Gluhwein - “nejūt smaržu”;
9. Winterwine - “salds, mmm”, “salds (šitas no Rimi)”, “baigi labs”;
10. Gluhwein - “slikts”, “nebija pārāk labs”, “jak3”;
11. Weihnachts Gluhwein  (tas pats, kas Nr. 2) - “duļķains”, “ož pēc kaut kā smagi sarūguša, garšo arī”;
12. Tulipunane Talleke - “stiprs”, “totāli pēc spirta, ļoti vecas, spirtainas vīnogas”, “maigs”;
13. Gluhwein (tetrapaka) - “auksts labāks”, “augļu garša, pārāk daudz karstvīna...”, “ož kā sarūdzis”.

Tā vien liekas, ka mūsu eksperti ar epitetu pērlēm brīžiem nemaz tik daudz neatpaliek no oriģinālo aprakstu veidotājiem.

Katrā ziņā liels paldies visiem, kas atrada laiku un vēlmi piedalīties šajā pētījumā, un ceru, ka Tev lasītāj, šī pētījuma dati lieti noderēs. Tā kā gaume katram sava, iespējams, Tavs viedoklis atšķiras no šeit redzamajiem, tāpēc tikai priecāsimies, ja ar savu pieredzi padalīsies tepat komentāros.

Autors: Ingrīda Buliņa  Apskatīt komentārus »

Atslēgvārdi: karstvīns, tests
Ieteikt draugiemTweet this!

Balsis: 4, vidējais vērtējums: 5

Vārds: E-pasts vai web-lapa:

 

« Februāris, 2025 »

POTCPSSv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272812
34567 

Fizmatu blogi

VR Pasākumiem – virtuālās real..
Lai nebūtu pārpratumu, uzreiz saku, ka šis ierakst.. (09.06)
Spēks un Jauda 2017 un ūdrs. F..
Superjaukās piedzīvojumu sacensības jau 6. reizi. .. (09.04)
Par 30 dienu rakstīšanu un nos..
Es vēl esmu dzīvs! Tas, ka no manis kādu laiku ir .. (30.03)
#6 – Domājot par krūšgaliem (A..
Cienījamās Dāmas! Ceru, ka jums ar šo jautājumu vi.. (26.03)
Amatiera padomi garo distanču ..
Ja tu spēj pusi dienas pavasara talkā vākt gružus .. (25.03)

Iz arhīva