FMOFSP portāls

Izvēlne

Meklēšana

Aptauja

Kā tiec galā ar sesijas stresiem?
Stresa nav!
Eju vakcinēties
Prokrastinēju
Trenēju ķermeni, ne prātu
Netieku :(

Rezultāti

Foto

2009. gada 6. martā 15:57 

Caureja un salmonellu baktērijas ir pagātne (10)

Kevins Kīners darbībā
Zinātnieki ir izstrādājuši vienkāršu metodi, ar kuras palīdzību tika iznīcinātas baktērijas tomātu un spinātu iepakojumā, līdz ar to novēršot organisma saslimšanu, lietojot šos produktus.

Procedūras autors Kevins Kīners (Kevin Keener) skaidro, ka tas tika darīts ar augstsprieguma spolēm, kas ir pierīkotas mazam transformatoram, kas ģenerē istabas temperatūras plazmas lauku pārtikas produkta iepakojumā. Šis process iznīcina tādas kaitējošas baktērijas kā labi pazīstamās salmonellas. Kīnera izstrādātā metode ir aprakstīta žurnālā "LWT - Food Science and Technology".

"Konceptuāli mēs varam apstrādāt jebkuru pārtikas produktu, kuram ir iepakojums," apgalvo Kīners. "Līdz šim tas ir strādājis ar tomātiem un spinātiem, bet to varētu izmantot arī jebkuriem citiem produktiem."

Novietojot divas augstsprieguma spoles blakus pārtikas produkta iepakojumam, tajā rodas plazmas lauks, kas pēc būtības ir uzlādēta gāze. Šajā laukā skābeklis pārvēršas par ozonu. Dezinfekcijas procedūra ilgst no 30 sekundēm līdz 5 minūtēm, un jo ilgāk produkts tiek apstrādāts, jo vairāk baktēriju tiek nonāvētas.

Lai darbinātu šo procesu, ir nepieciešami nieka 30-40W elektrības, kas ir mazāk nekā parastajām kvēlspuldzēm. Tāpat iepakojuma temperatūra uzsilst tikai par dažiem grādiem, kas saglabā pārtikas produkta īpašības atšķirībā no vārīšanas vai cepšanas.

Līdz šim visas metodes ar ozona "ārstēšanu" ietvēra sevī lielus balonus un sūkņus, kas iedabū ozonu pārtikas produkta iepakojumā, bet ar šo procedūru viss tiek darīts daudz vienkāršāk un neatverot iepakojumu.

"Nākošais solis ir izveidot risinājumu, kurš apstrādā lielus daudzumus produktu un būtu piemērots rūpnieciskai ražošanai," par nākotnes plāniem pavēsta Kīners.

Daudzi noteikti atceras pagājušā gada bēdīgi slaveno Maxima kartupeļu biezeni, pēc kura apēšanas 32 cilvēkiem radās veselības problēmas. Izmantojot šo metodi, Centim Ūbelem un Co turpmāk nevajadzēs ieviest novērošanas kameras, lai cilvēki pārliecinātos par produkta kvalitāti.

Autors: Guntis Šmaukstelis  Apskatīt komentārus »

Atslēgvārdi: baktērijas, plazma
Ieteikt draugiemTweet this!

Balsis: 0, vidējais vērtējums: 0

Vārds: E-pasts vai web-lapa:

 

« Oktobris, 2024 »

POTCPSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
4567 

Fizmatu blogi

VR Pasākumiem – virtuālās real..
Lai nebūtu pārpratumu, uzreiz saku, ka šis ierakst.. (09.06)
Spēks un Jauda 2017 un ūdrs. F..
Superjaukās piedzīvojumu sacensības jau 6. reizi. .. (09.04)
Par 30 dienu rakstīšanu un nos..
Es vēl esmu dzīvs! Tas, ka no manis kādu laiku ir .. (30.03)
#6 – Domājot par krūšgaliem (A..
Cienījamās Dāmas! Ceru, ka jums ar šo jautājumu vi.. (26.03)
Amatiera padomi garo distanču ..
Ja tu spēj pusi dienas pavasara talkā vākt gružus .. (25.03)

Iz arhīva